Start derde fase vervangen bomen Geniedijk
De oude en vaak onveilige populieren op de monumentale Geniedijk worden gekapt en vervangen door iepen. Deze bomen kunnen beter tegen sterke wind omdat het hout taaier is. Ze kunnen wel 200 jaar oud worden en laten vrijwel geen takken vallen. De huidige bomen waren door hun ouderdom onveilig voor wandelaars en fietsers. De bomen konden niet meer goed tegen harde wind en stormen.
Planning en uitvoering
De nieuwe bomen komen in een enkele rij aan weerszijden van de dijk te staan. Door de ligging van kabels en leidingen in de grond is er op veel plaatsen geen ruimte voor een dubbele rij. Uiteindelijk worden alle bomen op de Geniedijk vervangen. Dat gebeurt in fases. Fase 1 en 2 zijn in 2013, 2014 en 2015 al uitgevoerd.
Fase 3 klaar in april 2018
Fase 3 moet half april 2018 klaar zijn. In deze derde fase wordt het deel tussen de N201 ter hoogte van de wijk Vrijschot, tot aan de Spieringweg in Vijfhuizen aangepakt. In verband met de veiligheid van verkeersdeelnemers wordt dit deel van de dijk gesloten tijdens de uitvoering van werkzaamheden. Dit wordt 2 weken van tevoren met borden aangekondigd. Fase 4 is gepland in 2020, de vijfde en laatste fase in 2022.
Bekijk de tekening met het overzicht van de bomen op de Geniedijk (PDF, 61.6 KB).
Rooiwerk fase 3 klaar
De rooiwerkzaamheden in fase 3 zijn inmiddels klaar. De boomstronken worden nog gerooid en de bomen geplant. Dit gebeurt vanaf 26 februari 2018 tot en met 23 maart 2018.
Afsluiten fietspad
Vanaf 26 februari 2018 tot en met 23 maart 2018 is het fietspad afgesloten. Op werkdagen tussen 9:00 en 16:00 uur worden fietsers omgeleid volgens dit kaartje:
Buiten deze werktijden is het fietspad weer open. Ook in het weekend.
Aandacht voor de leefomgeving
Kappen en herplanten gebeurt milieubewust en natuurvriendelijk. Iepen vangen veel fijnstof op door de ruwheid van stam en blad. Daardoor wordt de leefomgeving schoner.
Vleermuizen
Er is ook rekening gehouden met de vleermuizen die daar veel voorkomen. Zij gebruiken de hoge bomen als navigatiepunt en zoeken hier naar voedsel. Daarom is er steeds een gewenningsperiode van 3 tot 4 jaar ingepland tussen de uitvoeringsfasen op een dijkvak. De bomen worden per dijkvak telkens aan 1 kant tegelijk vervangen. Behalve bij de dijkvakken waar in het verleden een extra rij was aangeplant. Daar blijft de extra rij staan tot 2022 en worden de bomen op de Geniedijk aan beide zijden tegelijk vervangen. Om de vleermuizen een alternatief te bieden voor hun vaste verblijfplaats, zijn er over de hele dijk vleermuiskasten geplaatst.
Rooien in fase 3 (vanaf januari tot en met maart 2018)
In opdracht van de gemeente gaat aannemer AW-Groen de bomen langs de Liniedijk tussen de Spieringweg en de Kruisweg vanaf januari tot en met maart 2018 in 3 fases rooien. Tijdens het rooien is het wegvak afgesloten voor al het fiets- en wandelverkeer. Omleidingsroutes staan per fase met borden langs de kant van de weg aangegeven. Na het rooien worden nieuwe bomen geplant. Fietsers en voetgangers kunnen dan weer gebruik maken van het fietspad waarbij zij langs de werkzaamheden zullen worden geleid.
Bekijk de tekening van het rooien tot en met maart 2018 als PDF (224.63 KB).
Historie
De Geniedijk is de trots van Haarlemmermeer. Het staat zelfs als grootste monument van de polder op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Oorspronkelijk was het de hoofdverdedigingslijn van de Stelling van Amsterdam. De dijk begint in het westen bij het Fort bij Vijfhuizen aan de Cruquiusdijk en loopt via het Fort bij Hoofddorp naar het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk.
Contact
Heeft u vragen? Neem dan contact op met Menno Dortland via 0900 1852. Of mail naar onder vermelding van 'Geniedijk'.
Bron: https://haarlemmermeergemeente.nl